Omakotitalon perustus nopeammin, siistimmin, edullisemmin ja laadukkaammin

Vuosikymmeniä samalla tavalla tehtyjä asioita on välillä hyvä katsella uusin silmin. Vakiintuneet käytännöt kaipaavat joskus uudelleen ajattelua. Rakentamisen kehitys kulkee hitaasti ja harkiten. Tämä on hyvä rytmi, sillä muotioikut ja testaamattomat menetelmät eivät sovi alan luonteeseen. Pitäähän talojen seisoa perustuksillaan vakaasti ja vankasti sukupolvien ajan. Hyvässä kunnossa, terveinä ja rakentajien ammattiylpeyttä heijastavina.

Perustus on järkiasia, jossa tunteille ei ole sijaa. Perustus on tehty vuosikymmeniä samalla tavalla ja kehitys on ollut pysähtyneisyyden tilassa jo pitkään. Nykyperustusten huonot puolet ovat olleet jo pitkään tiedossa mutta alan innovaatiohalukkuus on ollut laimeaa.

Mitä jos perustuksen voisi tehdä nopeammin, siistimmin, edullisemmin ja laadukkaammin? Vähemmän hukkaa työmaalla. Vähemmän kaivuuta ja kallion louhintaa. Tasalaatuisuutta. Nopeampaa aikataulua. Sisä- ja ulkopuolinen täyttö kerralla. Vähemmän työvaiheita ja vähemmän kustannuksia.

Menetelmä pohjautuu ruotsalaisen perheyrityksen, Bendersin kehittämään sokkelielementtiin. Sen lämmönkesto ja kuormituksen sitomiskyky ovat CE-tyyppihyväksyttyjä. Benders-sokkelielementin ulkopinnassa on valmis, harjattu kuitulujitebetoni. Ruotsissa tällaisia perustukisa on tehty jo vuosikymmeniä ja satoja tuhansia perustuksia.

Betoni valetaan korkealaatuiselle solumuoville. Perustuksesta tulee kestävä, hyvin eristetty ja yhtenäinen. Valmiin betonilaatan päältä on hyvä jatkaa talon rakentamista.

Sokkelielementissä on valmis rapattu ulkopinta.
Vasemmalla on Benders-perustus, oikealla taas vanhanaikainen perustustapa. Benders-perustuksessa tarvitaan vähemmän kaivamista ja louhintaa.